Ministr průmyslu Jiří Havlíček zahájil v Astaně Kazachstánsko-české podnikatelské fórum a navštívil úspěšný český pavilon na EXPO 2017

 Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček v čele téměř třicetičlenné podnikatelské delegace, kterou organizovala Komora SNS, se ve středu v kazachstánské Astaně zúčastnil Kazachstánsko-českého podnikatelského fóra.Navštívil EXPO 2017 a jednal s náměstkem ministra energetiky Kazachstánu Bakytžanem Džaksalievem a představiteli Sverdlovské oblasti Ruské federace.

Společně s ním navštívili Astanu i předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Martin Kolovratník, generální ředitel agentury na podporu exportu CzechTrade Radomil Doležal, generální ředitel Veletrhy Brno Jiří Kuliš a téměř tři desítky českých podnikatelů.

Ministr Jiří Havlíček ve středu jednal s náměstkem ministra energetiky Republiky Kazachstán Bakytžanem Džaksalievem.  Společně s ním se jednání zúčastnili i představitelé firem Škoda Praha Ján Šula, a společnosti Zimatechnik Robert Málek.

Minulý měsíc jsme s ministrem energetiky Kazachstánu Kanatem Bozumbajevem otevřeli při mé první návštěvě Astany několik témat, jichž by se mohlo prohloubení spolupráce našich a kazašských firem týkat. Jsem rád, že jsme s panem náměstkem Džaksalievem již mohli hovořit o konkrétních projektech. Proto se našeho setkání zúčastnili i zástupci Škody Praha a společnosti Zimatechnik, která zastupuje v zemích SNS českého výrobce – společnost Hedviga. Její linka pro výrobu elektrické energie a tepla ekologicky šetrným pomalým termickým rozkladem komunálního odpadu, kterou v našem pavilonu na EXPO představují formou modelu, zaujala odborníky natolik, že si ji kazachstánská strana vybrala společně s elektrobusem Škody Electric mezi projekty, na nichž by chtěla spolupracovat. Hned dva české exponáty se tak dostaly mezi několik málo projektů z celého EXPO, které chce kazachstánská strana dále rozvíjet. To je samozřejmě potěšitelné a jsem rád, že naše angažmá na EXPO je nejen hodnoceno velmi pozitivně, ale přináší českým firmám i konkrétní výsledky,“ uvedl ministr Jiří Havlíček.

Nabízí se i možnost účasti českých firem při tvorbě koncepce a realizaci ekologizace a modernizace kazachstánských uhelných elektráren. Jiří Havlíček ale s náměstkem Džaksalievem nehovořil pouze o energetice. Nabízí se například možnost angažmá státního podniku DIAMO při sanaci ekologických zátěží po ukončené těžbě uranu.

To je pro Kazachstán a okolní státy velký problém. Nabídli jsme kazachstánským partnerům i služby našeho Mezinárodního školícího střediska WNU-SUP, které může dále vzdělávat kazašské experty,“ uvedl vedoucí odboru mezinárodní spolupráce s. p. DIAMO Jiří Mužák.    

Ministr Jiří Havlíček společně s náměstkem Bakytžanem Džaksalievem a ředitelem Komory SNS Františkem Masopustem vystoupil na Kazachsánsko-českém podnikatelském fóru, kterého se vedle tří desítek českých zúčastnilo i více než sto kazachstánských podnikatelů.

Myslím, že podnikatelské fórum, které připravila Komora SNS ve spolupráci s kazachstánskou zahraničně obchodní komorou ukázalo, že zvýšená aktivita českých firem v tomto regionu má své opodstatnění. Jsem rád, že ministr Jiří Havlíček i kazachstánští představitelé opakovaně potvrdili politickou podporu rozvoje hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi. Reálným odrazem této podpory byla účast více než stovky kazachstánských partnerů při B2B jednáních se zástupci našich firem a jsem vděčný za pozitivní zpětnou vazbu ze strany našich podnikatelů. Kazachstánští studenti dnes rovněž představují nejpočetnější enklávu na českých vysokých technických školách. To je důležitý vklad pro naši budoucí spolupráci,“ uvedl ředitel Komory SNS František Masopust.      

Ministr Jiří Havlíček se setkal i s delegací Sverdlovské oblasti, která patří mezi hospodářsky nejúspěšnější a nejperspektivnější regiony Ruské federace. Za první tři měsíce letošního roku se náš vzájemný obrat v meziročním srovnání více než zdvojnásobil a Česká republika dnes patří do desítky nejvýznamnějších obchodních partnerů této oblasti. S náměstkem gubernátora Alexandrem Vysokinským a ministrem zahraničně-ekonomických vztahů oblasti Andrejem Soboljevem hovořil Jiří Havlíček rovněž o myšlence účasti České republiky jako partnerské země na mezinárodním veletrhu INNOPROM v roce 2019 nebo 2020. Ruskou stranu naopak zajímaly naše zkušenosti mj. z oblasti logistiky a organizace hromadné dopravy, protože centrum oblasti – Jekatěrinburg -  vážně  aspiruje na organizaci světové výstavy EXPO v roce 2025.     

Ministr Jiří Havlíček v rámci své pracovní cesty do Astany znovu navštívil českou expozici na EXPO 2017. Společně se skupinou podnikatelů přišel do skvělé atmosféry, která před naším stánkem díky slovácké cimbálce a vlajkonošům na chůdách panuje. Ve středu 23. srpna odpoledne se tak stal 313 461. návštěvníkem našeho pavilonu.

Doufali jsme, že by pan ministr mohl předat cenu návštěvníkovi s číslem tři sta dvacet tisíc, ale musíme si na něj den počkat. Nicméně očekáváme, že do konce výstavy si prohlédne náš stánek čtyři sta tisíc návštěvníků. To je číslo, o kterém jsme na začátku naší práce ani nesnili. Navštíví nás prakticky každý desátý host EXPA. Těší nás rovněž, že se v naší knize návštěv objevují pochvalné poznámky ze strany významných zahraničních hostů, že jsme v rámci našeho motta Důmyslnost řešení asi nejvíce ze všech národních expozic pochopili ducha EXPO,“ uvedl komisař české účasti na EXPO 2017 Jan Krs.

Jsem na EXPO již podruhé a musím říci, že se práce našeho týmu od mé minulé návštěvy ještě zlepšila. Vládne tu skvělá atmosféra, davy dětí chodí po výstavišti s větrníčky v našich národních barvách, lidé se před naším pavilonem fotografují s muzikanty ve slováckých krojích a baví se v interaktivní části naší expozice. Ale vnímám i praktické efekty naší účasti. A to, že si kazachstánští partneři všimli našich exponátů a hned dva z projektů si vybrali pro realizaci, je podle mne nejlepší vizitkou toho, že naše angažmá je úspěšné,“ zhodnotil svou návštěvu EXPO 2017 ministr Jiří Havlíček.

Zdroj: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ministr-prumyslu-jiri-havlicek-zahajil-v-astane-kazachstansko-ceske-podnikatelske-forum-a-navstivil-uspesny-cesky-pavilon-na-expo-2017--231495/

Fotogalerie

Ministr průmyslu Jiří Havlíček zahájil v Astaně Kazachstánsko-české podnikatelské fórum a navštívil úspěšný český pavilon na EXPO 2017

Publikováno

udáváme nový směr v oblasti energetiky

DARK

Reference

nahlédněte do fotogalerie našich realizací

Zobrazit
fb

Aktuálně u nás

důležité informace | nové projekty | události

Copyright © 2016 HEDVIGA GROUP, a.s. | Všechna práva vyhrazena
Vytvořil webap | Webové a grafické studio